Recepten

Voorgerecht: warme abrikozen

Ingrediënten

  • 6 abrikozen (eventueel uit blik)
  • zwarte peper
  • 1/2 theelepel gedroogde munt
  • 1 koffielepel garum of Aziatische vissaus
  • 100 gram honing
  • 75 cl Vino Santo of andere zoete witte wijn
  • 75 cl rode of witte wijn
  • 25 cl wijnazijn (rood of wit)
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor het binden van de saus:

  • 1 eetlepel koud water
  • anderhalve theelepel maïzena

Halveer de gewassen abrikozen en haal de pit eruit. Leg de abrikozenhelften in een kleine pan. Meng peper, munt, olie, honing, beide wijnen en de wijnazijn goed; giet het sausje over de abrikozen, roer om, en verhit alles op een laag vuur. Laat ongeveer tien minuten sudderen tot de abrikozen zacht zijn. Haal de abrikozen uit het pannetje.
Meng de maïzena door het koude water, meng goed tot er geen klontjes meer zijn. Giet dan dit mengsel bij de inhoud van het pannetje, en roer tot de saus licht gebonden is.

Schik de abrikooshelften in een grote schaal, giet de saus erover en strooi er eventueel nog wat peper op. Garneer met verse muntblaadjes.

 

Hoofdgerecht: tuinbonen met gehaktballetjes

Ingrediënten:

  • 500 gr gedroogde tuinbonen
  • 500 gr gehaktballetjes
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 1 theelepel selderiezaad
  • 1 theelepel honing
  • 1 dl ingekookte rode wijn
  • 1 koffielepel garum of vissaus
  • 3 dl witte wijn

Week de bonen volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook ze in 15 minuten bijna gaar in ongezouten water. Giet ze af en meng ze met de gehaktballetjes. Maal de rest van de ingrediënten in de vijzel, verdun dit met de witte wijn en voeg alles toe aan de bonen en de balletjes. Breng het aan de kook en laat het even doorpruttelen zodat de smaken zich kunnen mengen, totdat de bonen helemaal gaar zijn. Dien het gerecht op.

 

Dessert: ova sfongia ex lacte (Romeinse pannenkoeken)

Ingrediënten:

  • 8 eieren
  • 600 ml melk
  • 100 ml olie
  • honing
  • Peper

Meng de eieren, melk en olie tot je een glad pannenkoekendeeg hebt. Bak een pannenkoek en dien hem op met honing en wat peper. Smakelijk!